yuzenkai goju ryu och kobudo

Shihan Erik Nilsson är Branchchief för Japanska Yuzenkai Gojuryu karate och Kobudo i Sverige.

Gojuryu:s släktskap till shitoryu är stor. Gojuryus kator utövas av shitoryu stilen också.

Sammarbetet med Yuzenkai innebär att vi kommer att tillämpa samtliga Gojuryu:s kator i vårt system.

Yuzenkais tankar om att utforska de ursprungliga martial arts teknikerna och pröva dessa genom fullkontakt och strävan efter att utveckla en god Budo etik stämmer också överens med vår egen syn på karate som en martial arts och verktyg för utvecklande av den egna karaktären.

Yuzenkai omfattar också utövande av Okinawa kobudo. Vi kommer att utöva och omfatta Yuzenkais system i vårt eget system.

Yuzenkai använder WKF kumite regler för ungdomar och i utbildningssyfte.

Inom Yuzenkai strävar vi efter att utforska de ursprungliga Gojuryu teknikerna som till stor del kommit att försvinna på grund av karatens anpassning till de moderna tävlingssystemen.

Vi vill bevara och föra vidare kunskapen om fde ursprungliga teknikerna som var anpassade till martial arts, självförsvar i syfte att överleva.

Yuzenkai praktiserar därför främst "fullkontakt" Gojuryu innefattande både Slag (Tsuki), sparkar (geri), ledlås (kansetsu waza), stryptekniker(shime waza), brottning(katame waza) och kast(naga waza) Yuzenkai betyder "Karate Group for Bravery and Highest goodness".

YU and ZEN är också de Japanska tecknen för Kancho Omotos två lärare Yoshiaki Naganuma Och Isamu Kato.

Yuzenkai okinawa kobudo omfattar vapnen Sai,Tonfa,Kama,Bo och Nunchaku.

Kancho Omoto (OMOTO Kazunori 1958 ~)har studerat Nahate Gojuryu Karate sedan 1973 under Hanshi Yoshiaki Naganuma (som var den främsta eleven till Hanshi, Kanki Izumikawa). När Omoto erhöll sin första grad svart bälte skedde en stor förändring av karaten I Japan. Alla gamla ursprunliga kator förändrades för att passa in I det standardiserade Japan Karate Federation (JKF) regelverket.

Omoto som lärt sig de urspungliga teknikerna känner ett starkt intresse att utveckla och bevara de ursprungliga Gojuryu teknikerna.

Omoto anser också att dagens moderna karate saknar riktig filosofisk och etisk grund.

Den moderna sportkaraten har tappat bort de gamla värdena.